6. De uitdaging van hoogsensitiviteit

Overprikkeld raken is één ding, maar als gevolg daarvan gebeuren er allerlei dingen in je lichaam die ervoor zorgen dat je op zo'n moment niet alleen het gevoel hebt dat je “hoofd vol zit”. Nee, je hele lichaam reageert mee.

Dat werkt als volgt.

Wanneer je overprikkeld raakt, wordt in je zenuwstelsel de vecht-vlucht-respons geactiveerd. En dat heeft grote gevolgen voor hoe je lichaam functioneert.

Je gaat anders ademen, je maakt adrenaline aan en je lichaam is in een mum van tijd paraat om te vechten of te vluchten. Niet omdat je dat werkelijk nodig hebt, maar omdat het de standaard reactie van je lichaam is op stress.

Onder invloed van dit systeem verandert zelfs de manier waarop je denkt.

Je herkent het vast, dat je bij een overhoring of een presentatie het gevoel had dat je niet meer kon denken. Dat je een black-out kreeg. Of dat je gedachten juist alle kanten op gingen, maar je het juiste antwoord niet kon vinden. Het werkt dan gewoon niet goed meer. En als je eenmaal weer de ruimte uit bent en de spanning is uit je lichaam, dan denk je: “maar nu zou ik het wél kunnen”.

Omdat een heleboel processen in je lichaam invloed hebben op elkaar, verandert er vanalles op het moment dat je overprikkeld bent. Dingen zoals je spijsvertering, je temperatuur, dat je nieuwe energie op kunt doen en dat je lichaam zich kan herstellen na inspanning komen op een laag pitje te staan. Als je overprikkeld bent is je lichaam ingesteld op vechten of vluchten, en alle energie gaat daarheen.

Deze vecht-vlucht-respons wordt bij hoogsensitieve mensen die nog niet met hun eigenschap hebben leren omgaan gemakkelijker en daardoor vaker geactiveerd dan bij de meeste niet-hoogsensitieve mensen.

Precies dat is de reden dat hoogsensitieve mensen vaker bepaalde fysieke klachten hebben dan anderen. Hoe vaker je overprikkeld raakt en in de vecht-vlucht-respons terecht komt, des te vaker komen bijvoorbeeld bepaalde delen van je lichaam zuurstof tekort waardoor ze niet goed kunnen functioneren.

Wanneer je gestresst bent werkt bovendien het informatie filter waar je in het vorige hoofdstuk over las anders. Het laat dan namelijk meer informatie door. Dat betekent dat je nog meer prikkels te verwerken krijgt. Bovendien zorgt het ervoor dat dit filter een bepaald soort informatie meer doorlaat dan andere, waardoor je gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht komt.

Dit zijn dingen waar veel hoogsensitieve mensen last van hebben, maar die goed op te lossen zijn als je goed met deze eigenschap leert omgaan.