5. Het filteren van informatie, hoe werkt dat?

De hele dag door zie je dingen, hoor je dingen en komt er via je zintuigen allerlei informatie op je af. Je brein moet die informatie goed zien te verwerken, zodat je op het juiste moment en op de juiste manier kunt reageren.

Alleen al onze ogen sturen tenminste 10 miljoen bits aan informatie per seconde door aan onze hersenen. En dat is nog maar één van de zintuigen. (Die hoeveelheid is overigens maar een schatting, want eigenlijk heeft de wetenschap hier nog geen goed inzicht in.)

In je hersenen bevindt zich iets dat werkt als een soort filter. Een filter dat bepaalde informatie wel doorlaat tot je bewustzijn en andere informatie niet.

Bij hoogsensitieve mensen werkt dit filter anders dan bij de meeste mensen. Het laat namelijk meer informatie door dan bij niet-hoogsensitieve mensen.

Dat kan lastig zijn, want het betekent dat je hersenen meer informatie moeten verwerken dan bij de meeste mensen het geval is.

En dat is wat zorgt dat je als hsp gemakkelijk overprikkeld raakt.

Dit is precies waarom de meeste hoogsensitieve mensen graag regelmatig de rust opzoeken of het fijn vinden om tijd door te brengen in de natuur. Je hersenen hoeven dan even niet zo hard te werken om al die indrukken te sorteren, te beoordelen en om te beslissen of er actie aan verbonden moet worden.

Het is dus niet zo gek dat je regelmatig overprikkeld raakt als je hoogsensitief bent.

Toch is er met dit informatie filter iets bijzonders aan de hand. Je kunt namelijk zelf mee bepalen welke informatie het filter doorlaat tot in je bewustzijn. Met de juiste “instellingen” van dit systeem zul je minder snel overprikkeld raken. Voor hoogsensitieve mensen is het des te belangrijker om te leren hoe je dat goed kunt doen.

Bovendien werkt dit systeem anders wanneer je stress ervaart en juist dat is een lastig punt voor hoogsensitieve mensen. Want als je hoogsensitief bent, ben je stressgevoeliger.