3. Hoe komt het dat je HSP bent?

Over de oorzaak van hoogsensitiviteit lopen de meningen sterk uiteen.

Laten we de belangrijkste 3 meningen eens bekijken.

1. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap

De meest bekende en misschien ook wel de meest geaccepteerde visie is die van de Amerikaanse onderzoekspsychologe Elain Aron. Volgens haar theorie heeft hoogsensitiviteit altijd al bestaan, zowel bij mensen als bij dieren. Deze gevoeligheid heeft een belangrijke functie in de gemeenschap. HSP zijn erg goed in observeren en zijn daarom meer dan gemiddeld alert op mogelijk naderend gevaar. Gevoelige leden in de stam of kudde zouden daarom zorgen dat gevaar tijdig opgemerkt wordt waardoor de soort een grotere kans heeft om te overleven. Volgens Elain Aron is hoogsensitiviteit dus een heel waardevolle eigenschap.

2. Hoogsensitiviteit is het gevolg van (vroeg) trauma

De laatste jaren gaan er ook stemmen op dat de gevoelige aard van HSP te maken kan hebben met een vroeg jeugdtrauma. We weten ondertussen dat het zenuwstelsel al tijdens de zwangerschap gevormd wordt en dat de stressegevoeligheid van de moeder tijdens de zwangerschap mogelijk invloed heeft op de latere gevoeligheid van het kind. Ook laat tegenwoordig onderzoek zien dat schijnbaar heel gewone situaties bij jonge kinderen voor veel stress kunnen zorgen. Houdt die stress te lang aan, dan kan die in bepaalde gevallen zelfs blijvend zijn.

3. Hoogsensitiviteit is een onderdeel van de (spirituele) evolutie van de mens

Sommige mensen geloven dat de mensheid langzaam maar zeker verandert naar een gevoeliger soort mens met eigenschappen die het mogelijk maken om een liefdevollere samenleving te creëren. HSP met hun grote inlevingsvermogen, hun gevoeligheid voor sferen en hun verlangen naar harmonie zou een eerste groep zijn die een aantal kenmerken heeft die deze stap in de evolutie mogelijk maken.

De oorzaak weten verandert niets aan het probleem

Het zijn drie heel verschlillende ideeën en welke waar is weten we nog niet. Wanneer je op dit moment wilt leren omgaan met je gevoeligheid, dan kun je dus het beste kijken naar waar je last van hebt, zodat je dat kunt gaan veranderen.

Want wat de oorzaak ook is, wanneer je een leven wilt waarbij je niet belemmerd wordt door je sensitiviteit, waarin je helemaal tot je recht komt en waarin je werkelijk kunt genieten van het leven, dan zul je je sensitiviteit goed moeten leren kennen. En je zult er op de juiste manier mee om moeten leren gaan. Want zolang je dat niet kunt, blijft overprikkeling een belangrijk onderdeel van je leven. En die overprikkeling zorgt er weer voor dat je niet het leven kunt leiden dat echt bij je past.