2. Wat is een HSP

HSP is een afkorting voor hoog sensitief persoon. Wanneer je hoogsensitief bent neem je dingen anders waar dan iemand die niet hoogsensitief is. Bovendien verwerk je alle informatie die je tot je neemt op een andere manier: intenser. Dat geldt ook voor alle zintuigindrukken. Vooral wanneer je hsp bent en nog niet zo goed met deze eigenschap hebt leren omgaan, kan dat de nodige uitdagingen opleveren.

Het gebeurt vaak dat een HSP die nog niet goed met zijn eigenschap kan omgaan vaker wel dan niet overprikkeld is.

Omdat het zenuwstelsel van een hsp zo gevoelig is, ligt overprikkeling altijd en overal op de loer.

Dingen die op de meeste mensen zo weinig impact hebben dat ze ze niet eens echt opmerken, zijn voor iemand die overprikkeld is juist heel sterk aanwezig. En daardoor leiden ze af van de rest.

Denk aan het geluid van een tikkende klok, een scooter die door de straat rijdt of het vuurwerk met oud en nieuw.

Je concentreren op belangrijke dingen lukt eenvoudigweg niet meer als je overprikkeld bent. Dat zorgt ervoor dat mensen die hoogsensitief zijn bijvoorbeeld vaak moeite hebben met het doen van examens en met werken in een rumoerige omgeving. Hoogsensitieve kinderen kunnen op school erg afgeleid worden door alles wat er om hen heen in de klas gebeurt. Daardoor lijkt het soms alsof ze de stof niet goed aankunnen, maar eigenlijk is er iets anders aan de hand.

Iemand die hoogsentitief is beleeft het leven en de wereld om zich heen anders dan een niet hsp. Dat komt door die andere werking van het zenuwstelsel.

Een hsp heeft bovendien een rijke innerlijke belevingswereld.

Het is alsof de hele blauwdruk van de hsp en hoe hij (of zij) functioneert net wat anders is dan die van de meeste mensen.