10. Je hoogsensitiviteit als kompas

Wanneer je al die stappen genomen hebt, kun je gaan ontdekken dat je sensitiviteit een eigenschap is die je precies laat weten welke dingen in je leven bij je passen en welke niet. Simpelweg door te leren hoe je er op de juiste manier naar kunt luisteren en hoe je er op de juiste manier op kunt reageren.

Als hsp heb je daarmee een heel goed werkend ingebouwd navigatiesysteem om inzicht te krijgen wat op dit moment bij jou en in jouw leven past. Dit navigatiesysteem is bij jou als hsp gevoeliger afgestemd dan bij de meeste andere mensen. Dat betekent dat het voor jou gemakkelijker kan zijn dan voor een ander om de juiste keuzes te maken. En om te kiezen voor dingen die helemaal bij je passen.

Dat klinkt eenvoudig, maar er zit wel een addertje onder het gras. De meeste hoogsensitieve mensen hebben gedurende hun leven zoveel oordelen gekregen over hun gevoelige aard, dat die oordelen op een heel diepe onbewuste laag meespelen bij alles wat ze doen. Dat kan ervoor zorgen dat je je grenzen niet goed meer voelt en dat je niet meer weet wat precies bij je past en wat niet. Je eigen ingebouwde navigatiesysteem kun je dan niet meer gebruiken. Het is nodig om opnieuw te leren hoe je hiermee om kunt gaan.

Dat is een proces en gaat niet van de een op de andere dag. Maar wanneer het je lukt wordt je leven makkelijker, mooier en leuker. Juist omdat je hoogsensitief bent!

Je hoogsensitiviteit kun je dan gaan zien als een soort kompas. Een kompas waarop je de weg naar een gelukkig leven kunt aflezen.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is leren om dat kompas te lezen.